Apa de gură și beneficiile ei

apa de gura

Unul dintre cele mai importante elemente complementare periajului dentar, apa de gură prezintă o serie de beneficii evidente, atât pentru confortul dumneavoastră zilnic, cât și pentru starea generală de sănătate a cavității bucale. Impactul acestor produse este așadar dublu: prin normalizarea echilibrului bacterian din gură ele oferă o respirație proaspătă și ajută, cel puțin parțial, la diminuarea riscului aparițiilor cariilor și, implicit, ale bolilor gingivale.

Moduri de folosire

În fapt, apa de gură trebuie introdusă în igiena zilnică după periaj, pentru a-i crește eficacitatea. După încheierea periajului, turnați cantitatea indicată în capac și clătiți gura pentru o durată cuprinsă între 30 de secunde și 1 minut. Cel mai bine este să respectați durata indicată pe ambalaj, în special pentru că aceste produse au grade de aciditate diferite. Procesul clătirii trebuie să aibă două faze:

  • Clătirea ca atare. Nu țineți apa în aceeași parte a cavității bucale și încercați o mișcați în gură în așa fel încât să poată ajunge peste tot.
  • Gargara. Gargara cu apă de gură ajută la diminuarea numărului de bacterii localizate la baza limbii și în regiunea uvulei.

Beneficii

  1. Respirație și gust proaspăt. În funcție de apa de gură aleasă, efectele pot dura până la 3, maxim 4 ore. Nu vă lăsați însă înșelați de nivelul de aciditate, întrucât acesta este numai parțial responsabil de eficiența produsului. O apă de gură „sensitive” poate fi la fel de eficace din acest punct de vedere.
  2. Deși nu înlocuiește periajul, apa de gură ajunge pe toate suprafețele interne ale cavității bucale, fiind astfel direct responsabilă de menținerea echilibrului bacterian.
  3. Există produse specializate: împotriva tartrului, a gingivitei, a cariilor, ape de gură cu fluor etc. Consultați medicul dumneavoastră pentru a decide cea mai bună alegere în cazul dumneavoastră.
  4. Deși nu există studii care să certifice acest fapt, mulți dentiști consideră că starea de sănătate a gingiilor poate fi afectată de folosirea apei de gură, explicația fiind reducerea suplimentară a germenilor gingivali.

Controverse și efecte secundare

  1. Apa de gură cu clorhexidină poate avea ca efect secundar îngălbenirea dinților.
  2. La fel ca pasta de dinți, apa de gură modifică percepția gustului.
  3. Se crede că pe termen lung pot exista efecte negative legate de conținutul de alcool din unele ape de gură.
  4. Folosită excesiv, apa de gură poate duce la dezechilibre bacteriene la nivelul cavității bucale.

 

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar