Combaterea bruxismului prin tehnici de relaxare și masaj

masaj facial

Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnitul din dinți. Firește, toți oamenii scrâșnesc uneori din dinți, fără a fi în mod necesar bruxomani. Această din urmă categorie manifestă adesea și alte comportamente maniacale: își mușcă interiorul obrajilor, își rod unghiile sau mestecă capătul creionului. Scrâșnitul din dinți ajunge să afecteze sănătatea orală atunci când devine tic nervos. Printre simptomele comune cauzate de bruxism se numără dinții sensibili, gingiile dureroase, durerile de cap, gât, urechi, umeri și musculatura încordată. Uneori, dinții ajung să se tocească, până la faza dureroasă când este expus interiorul dintelui.

Statistici și diagnostic

Interesant este că foarte mulți dintre cei afectați de bruxism nu au nici cea mai vagă idee cu privire la ticul lor, deoarece scrâșnesc din dinți mai ales în timpul somnului. De aceea, problema poate rămâne timp îndelungat nediagnosticată.

Se crede că peste 30% dintre oameni sunt bruxomani. Acest procent variază în funcție de o serie de factori, printre care stresul pare să joace un rol important, cu toate că nu s-a demonstrat clar care este legătura dintre cele două. De asemenea, se pare că numărul femeilor afectate de bruxism este sensibil mai mare decât numărul bărbaților.

Ameliorarea problemei. Alternative terapeutice

În cazurile foarte grave, bruxismul este tratat medicamentos și efectele sale sunt reparate chirurgical. Există însă alternative de tratament pentru a ține sub control această afecțiune.

Pe lângă soluția gutierelor speciale, există posibilitatea de a apela la yoga, hipnoterapie, acupunctură, masaj medical (sau auto-masaj) și la diverse tehnici de relaxare și exerciții pentru gât, maxilare, musculatura feței etc. Se pare că, în cazul în care bruxismul dumneavoastră este cauzat de stres și încordare, oboseală și probleme de somn, aceste alternative terapeutice vă pot ajuta. Totuși, eficacitatea acestor metode este încă dezbătută pentru că nu există deocamdată studii și experimente concludente.

Printre cele mai comune și simple exerciții de relaxare și detensionare a musculaturii despre care se crede că pot ameliora problema scrâșnitului din dinți, se numără căscatul și masajul încheieturii maxilarului.

 

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

1 Comentariu la "Combaterea bruxismului prin tehnici de relaxare și masaj"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
trackback

[…] cred că au descoperit cauza, încearcă terapii bazate pe eliminarea acesteia (de exemplu prin tehnici de atenuare a stresului, prin reducerea cantității de cafeină ingerată zilnic etc.), sau încearcă să diminueze […]