Pasta de dinți

periuta de dinti

Există pe piață o gamă extrem de variată de produse pentru igiena dentară. Cum alegem pasta de dinți dintre atâtea opțiuni?

Compoziția

Ce sunt și la ce folosesc substanțele conținute în pasta de dinți? Mare parte din conținutul tubului de pastă dentară este ocupată de substanțe abrazive care ajută la eliminarea mecanică a petelor și a plăcii dentare, prevenind formarea tartrului. Pastele de dinți conțin de obicei fluoruri care previn apariția cariilor.
O substanță destul de des întâlnită în compoziția pastei dentare este Sodium lauryl sulfate, care se găsește și în șampon, având rolul de a mări puterea de curățare. Agenții antibacterieni – de exemplu clorura de zinc – ajută la prevenirea gingivitei, reducerea tartrului și a halitozei. Unele paste de dinți conțin agenți de remineralizare. Nitratul de potasiu, prezent mai rar în compoziția pastelor, ameliorează hipersensibilitatea dentară. Unele paste de dinți conțin bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen.
Pe lângă substanțele enumerate mai sus, majoritatea pastelor de dinți din comerț conțin coloranți, arome și îndulcitori artificiali. Din dorința de a evita această categorie de substanțe, unele persoane preferă să folosească paste organice, pe bază de ierburi, unde aroma este dată de uleiuri esențiale, eucalipt etc.

Controverse

Fluorurile trebuie dozate cu atenție în cazul copiilor mici, pentru că ingerarea unei cantități mari poate fi toxică. Există paste de dinți pentru copii, care nu conțin fluoruri. Totuși, nici un fel de pastă de dinți nu trebuie înghițită!
Anumite studii sugerează că, în combinație cu apa de la robinet, tratată cu clor, clorura de zinc din pasta de dinți poate deveni periculoasă.
Un alt subiect controversat îl reprezintă pastele de dinți cu scorțișoară despre care se crede că pot afecta negativ gingiile.
De asemenea, se crede că Sodium lauryl sulfate poate provoca neplăceri la nivelul mucoasei bucale, fiind unul dintre factorii responsabili de alterarea gustului imediat după folosirea pastei de dinți.
Pastele de dinți cu efect de albire conțin de regulă peroxid, însă efectul lor se bazează pe substanțele abrazive. De aceea, uzul excesiv poate slăbi smalțul.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar