Ghidul pacientului vegetarian

piramida alimentara

Există categorii de oameni în cazul cărora, se știe, un regim vegetarian nu este neapărat cel mai indicat, de exemplu când organismul este în creștere: la copii și adolescenți. Totuși, de cele mai multe ori, persoanele adulte care adoptă un regim alimentar vegetarian știu destul de multe despre nutriție, iar alegerea lor este una responsabilă.

Educația alimentară

În cadrul planurilor nutriționale impuse de diversele regimuri vegetariene pe care le adoptă unii dintre pacienți există destul de multe diferențe. Neconsumând nici un fel de alimente de origine animală, aceștia pot avea diverse deficiențe: de calciu, vitamina D, B2, B12, proteine etc. Aceste substanțe pot fi însă obținute și din consumul de vegetale, însă un vegetarian fără educație alimentară, care nu urmează sfaturile unui nutriționist și nu cunoaște foarte multe despre menținerea echilibrului în nutriția alternativă, se supune pe termen lung unor riscuri serioase referitoare la sănătatea personală, inclusiv la sănătatea orală. Pacientul vegetarian trebuie să învețe să suplinească lipsurile din alimentație fără a-și schimba stilul de viață și obiceiurile culinare, menținând o dietă variată.

Riscuri stomatologice

Datorită unei anumite predispoziții pentru carența de calciu și vitamina D care poate apărea în cazul pacienților cu un regim alimentar vegetarian, aceștia sunt statistic mai expuși la degradarea danturii și la boala periodontală.

Așa cum este important ca medicul dumneavoastră să fie informat asupra dietelor speciale pe care le urmați, medicul stomatolog trebuie de asemenea înștiințat asupra obiceiurilor alimentare la care aderați pentru că ele au relevanță cu privire la sănătatea danturii. Un aliment deosebit poate perturba obiceiurile metabolice ale organismului, de unde și efectul de lungă durată asupra sănătății dinților.

Statistic, persoanele vegetariene consumă dulciuri mai variate, fapt ce poate duce la toată gama de probleme stomatologice înrudite cu acest tip de alimentație.

Cu toate acestea nu se poate spune că consumul vegetarian responsabil secondat de vizite regulate la dentist afectează sănătatea dentară pe termen lung.

 

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar