Vărsăturile în sarcină și igiena orală

varsaturi sarcina

În special în primul trimestru de sarcină, foarte multe gravide se confruntă cu grețurile: o neplăcere pentru care nu există remedii sigure. Lor li se adaugă adesea episoade de hiperosmie (sensibilitate exagerată la mirosuri). În ce fel este aceasta o problemă stomatologică? La fel ca iritarea gingiilor, senzația de vomă accentuată uneori de gustul sau mirosul pastei de dinți poate determina gravida să evite periajul. Neglijarea sau evitarea rutinei periajului duce în timp la probleme stomatologice din cele mai neplăcute pe fondul acumulării de bacterii: riscați astfel gingivite și carii. Este foarte important ca, mai ales în timpul sarcinii, aceste probleme să fie evitate pe cât posibil, dat fiind riscul oricum crescut din cauze hormonale.

Ce facem atunci când spălatul pe dinți accentuează starea de vomă? Există câteva soluții foarte simple.

  • Schimbați pasta de dinți atunci când gustul sau mirosul vă deranjează. Medicul stomatolog vă poate recomanda o altă pastă sau vă poate îndruma să folosiți o vreme bicarbonat de sodiu ca substitut.
  • Încercați să folosiți o periuță de dinți mai mică.
  • Dacă uneori periajul este realmente imposibil, clătiți cu apă de gură (cu fluor și fără alcool), sau măcar cu apă plată și folosiți ață dentară după fiecare masă. Practicile normale de igienă dentară trebuie compromise cât mai puțin posibil!

Nu vă spălați pe dinți înainte de calmarea stomacului pentru că puteți provoca un alt episod de vomă, intrând în felul acesta într-un cerc vicios extenuant. În plus, smalțul dinților fiind oricum hipersensibil și deranjat de mediul acid, are de suferit dacă vă curățați dinții cu pastă și periuță imediat după ce ați vomat.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar