Igienă dentară de sărbători

mos craciun

Vizita la dentist înaintea sărbătorilor

Dacă dantura dumneavoastră nu este într-o stare prea bună, ar trebui să vă faceți o programare la dentist înainte de sărbători. Un nerv deschis sau o altă durere persistentă de dinți vă poate strica buna dispoziție de Crăciun sau de Anul Nou. În plus, în această perioadă este destul de dificil să obțineți un consult, altfel decât la urgențe.

Efectele zahărului asupra sănătății orale

De sărbători, foarte mulți pacienți, în special copiii, consumă în exces dulciuri și alte alimente. Bomboane, ciocolată, prăjituri, caramele – toate acestea pot distrage atenția de la igiena dentară cauzând astfel neplăceri în ianuarie sau mai târziu.

Prin expunere frecventă sau prelungită la zahăr (sucroză) se ajunge la degradarea danturii, apariția cariilor și a periodontitelor. Când consumăm dulciuri, bacteriile de la nivelul cavității bucale obțin energie din zahăr. Mai mult, zahărul oferă baza sau substratul necesar formării plăcii dentare. Apoi bacteriile metabolizează glucoza crescând astfel aciditatea.

Firește, este exagerat să spunem că singurul vinovat pentru aceste probleme dentare este consumul de zahăr: problema este mult mai complexă, implicând o mulțime de factori, iar zahărul nu este nici pe departe singurul aliment care modifică aciditatea la nivelul cavității bucale. De aceea, soluția constă în adoptarea unei diete moderate.

A vă îngriji de sănătatea orală NU presupune scoaterea dulciurilor din dietă, ci, mai degrabă, conștientizarea cantităților ingerate, pentru că de multe ori pacienții mănâncă mai mult zahăr decât cred, din neatenție. Este bine ca după consumarea acestor alimente să vă spălați pe dinți pentru a îndepărta zahărul rămas în gură: în felul acesta minimizați efectul negativ pe care îl poate avea acesta asupra danturii. Atunci când nu puteți să vă spălați cu pastă și periuță, e bine să aveți o gumă de mestecat cu xylitol și să beți apă în loc de sucuri cu zahăr. Este foarte important să vă spălați pe dinți și să folosiți ața dentară înainte de culcare, altfel bacteriile se vor hrăni în timpul nopții.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord