Fobia față de dentist

frica dentist

Foarte multă lume se teme de dentist. Dintre aceștia, numai câțiva au însă o fobie propriu-zisă marcată de anxietate severă și refuzul categoric de a accepta tratamentele stomatologice. Când pacientul evită să meargă la dentist din cauza fricii, acesta riscă să întâmpine probleme de sănătate orală mult mai teribile decât orice se poate întâmpla în timpul unei vizite de rutină sau a unei proceduri stomatologice simple.

Majoritatea pacienților au însă numai o oarecare stare de agitație legată de diverse aspecte ale tratamentelor stomatologice, care însă poate fi ușor ținută sub control. Este bine ca atunci când aveți stări de neliniște legate de vizita la dentist, să analizați ce se întâmplă, încercând să nu exagerați fără rost proasta dispoziție.

Pentru dentist poate fi deosebit de dificil să trateze un pacient care are emoții, se mișcă brusc sau tresare.

De cine și de ce se tem pacienții?

  • În topul celor mai temute aspecte legate de vizita la cabinetul stomatologic se numără DUREREA. Nu întotdeauna teama de durere este legată de o experiență dureroasă, ci mai degrabă de istorioarele horror pe care le spun cunoscuții. Există substanțe care vă ajută să vă relaxați, așa cum există și posibilitatea anesteziei atunci când simțiți durere. Dezbateți problema cu medicul stomatolog: este important să știți ce doare și de ce și care sunt soluțiile, pentru a aborda rațional problema durerii.
  • Un loc considerabil în acest top îl ocupă clasica FREZĂ DENTARĂ. Pe mulți pacienți îi deranjează trepidațiile, zgomotul, presiunea sau căldura. E bine de știut că există abraziunea cu aer și că se poate face stomatologie și fără freză. Discutați despre posibilitatea acestor servicii cu dentistul dumneavoastră.
  • Uneori pacienților nu le place CABINETUL STOMATOLOGIC: adică aspectul general al acestuia, posterele informative de pe pereți, scaunul dentar, un anumit instrument, sau mirosul le cauzează agitație sau frică. Paradoxal, în aceste situații, pacientului îi face bine să vină mai des la cabinet: în felul acesta, cei mai mulți se obișnuiesc cu aceste aspecte și nu îi mai deranjează exagerat.
  • În fine, unii pacienți se tem de ATITUDINEA moralizatoare a medicului stomatolog. În cazul în care medicul are o asemenea atitudine, este probabil din dorința de a ajuta, nu de a judeca. Dacă totuși considerați această atitudine arogantă sau rău-voitoare, aveți oricând opțiunea de a apela la serviciile altui dentist, dacă rezolvați în acest fel frica sau problema disconfortului.

Din ce cauză apare teama? Soluții

De regulă, frica de tratamentul stomatologic vine din ignoranță este indusă – pacientul se teme pentru că alții se tem. În alte cazuri, frica se datorează unei experiențe stomatologice anterioare pe care a resimți-o ca neplăcută sau traumatizantă (de exemplu în copilărie).

Fobia poate fi cauzată de experiențe mai vechi la cabinetul stomatologic, având în centru pacientul sau un cunoscut al acestuia. În acest caz este bine să discutați cu dentistul față în față, să îi explicați exact cât vă este de frică și de ce, pentru a încerca împreună alternative și soluții care să vă diminueze disconfortul.

Față de se starea de fapt din urmă cu mai mulți ani, când dentistul părea mai preocupat de dantura pacientului decât de pacient, atitudinea personalului, tehnica și procedurile stomatologice au avansat considerabil, drept pentru care multe lucrări și tratamente care erau înainte dureroase și traumatizante, nu mai implică durere: acum există numeroase tehnici de relaxare, opțiunea pentru sedare și diverse mijloace de alinare a durerii, precum și tehnologii care reduc considerabil durata tratamentelor și timpul de recuperare, minimizând disconfortul în timpul și după vizita la dentist.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar