Tratamente stomatologice în perioada sarcinii și a alăptării

sarcina si igiena orala

Probleme rezolvate din timp

În mod ideal problemele stomatologice se rezolvă înainte de sarcină, pentru că altfel ați putea ajunge în situația de a accepta, în cazuri de urgență, tratamente total neindicate în perioada sarcinii și alăptării: radiografii, analgezice, anestezice, etc. Dantura și gingiile gravidelor și ale proaspetelor mămici se confruntă oricum cu o serie de probleme specifice care pot deveni extrem de deranjante dacă se suprapun peste afecțiuni mai vechi pe care acestea le-au neglijat.

Trebuie deci să eliminați din timp cariile și gingivitele, să mențineți o igienă strictă a cavității bucale, să înlocuiți obturațiile vechi sau deteriorate, cât și obturațiile de amalgam, pentru a evita cât mai eficient apariția problemelor de ordin stomatologic atunci când atenția dumneavoastră va trebui să se concentreze preponderent asupra copilului.

Afecțiunile specifice

Există neplăceri de ordin stomatologic asociate cu sarcina și cu alăptarea. Acestea se datorează atât numeroaselor schimbări hormonale din corpul mamei, ușoarei schimbări a obiceiurilor alimentare, cât și aportului de calciu necesar întâi formării oaselor fătului, apoi în timpul alăptării. Cu o dietă adecvată și suplimente de calciu administrate conform sfatului medicului puteți evita pierderea masei osoase de la nivelul maxilarelor.

Gingiile hipersensibilizate se inflamează și sângerează la periaj, dar dacă urmați o igienă riguroasă puteți preveni afecțiunile mai grave ale gingiei. Placa bacteriană și tartrul pot uneori cauza umflături la nivelul gingiilor. În aceste cazuri, medicul stomatolog va recurge la detartraj pentru a reduce nivelul bacteriologic.

De asemenea, anumite probleme ale sinusurilor determină în unele cazuri respirația pe gură în timpul nopții, care usucă membranele și predispune la inflamații. În cazul în care aveți o respirație urât mirositoare, curățați întâi foarte bine cavitatea bucală și folosiți o apă de gură.

Sfatul nostru este să folosiți cu regularitate ața dentară pentru că locurile gingiei cele mai predispuse la inflamare sunt cele dintre dinți.

Tratamente specifice

Este esențial să spuneți medicului stomatolog dacă sunteți însărcinată. Există o serie de medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau total interzise în perioada sarcinii și alăptării.

Aceasta nu înseamnă că vizitele la dentist reprezintă un tabu: din contră, este recomandat să nu neglijați controalele de rutină. Procedurile care țin de igiena dentară – periajul, detartrajul etc. – nu sunt de regulă proceduri dureroase și nici nu necesită anestezie: e bine să fie făcute cu regularitate.

Totuși, procedurile stomatologice cu scop strict estetic ar putea fi amânate pe mai târziu, pentru a evita expunerea inutilă la diverse substanțe.

În timpul sarcinii, perioada optimă pentru a rezolva eventualele probleme dentare prin tratamente stomatologice specifice este al doilea trimestru, pentru că în primul trimestru corpul este bulversat hormonal, iar în ultimul trimestru vă va fi foarte greu și total neindicat să stați timp îndelungat întinsă pe spate în scaunul dentistului.

În timpul alăptării e bine de știut că urgențele se pot trata chiar dacă substanțele intră de obicei în lapte: ceea ce trebuie făcut este să aruncați laptele din primele 24 de ore, după care vă puteți relua obiceiurile de alăptare. Cu toate acestea, este bine să întrebați medicul cum va trebui să acționați, în funcție de cazul dumneavoastră specific.

Etichetat cu 

1
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
1 Fire de discuție
0 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
1 Autori comentarii
Claudia Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
claudiar
Editor

M-am pregatit sa devin mamica in sensul ca nu am neglijat tratamentele si controalele stomatologice. In timpul sarcinii nu am avut probleme, dar dupa nastere am avut neplacuta surpriza sa costat ca …. imi pica plombele. M-am dus repede la stomatolog si am aflat ca as fi putut evita asta daca faceam 1-2 fluorizari in timpul sarcinii. Am pus alte plombe si am facut o fluorizare. urmatoarea am inteles ca trebuie facuta pesteuna, maxim 2 luni. A fost simplu si placut, m-am dat cu o pasta cu gust de capsuni alegerea mea ca mai era si de menta si nu… Citiți mai departe »