Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Oct 1

Ameloblastomul

Ameloblastomul

Ameloblastomul totalizează circa 10% din cazurile de tumuori benigne de la nivelul mandibulei şi se localizează în special în ramul ascendent, fiind întâlnit însă şi în zona premolară şi în cea anterioară a osului mandibular. De asemenea, în 10 până la 15% din cazuri, ameloblastomul afectează dinţii neerupţi.

Sep 29

Pericoronarita (pericoronita)

Pericoronarita (pericoronita)

Pericoronarita, cunoscută în literatura de specialitate şi sub numele de pericoronită, este o infecţie localizată la nivelul coroanei molarilor de minte. Apare atunci când erupţia măselelor de minte este incompletă sau anormală şi este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17-24 de ani. Iată care sunt cauzele, simptomele şi tratamentul adecvat pentru pericoronarita!

Sep 24

Molarul de 6 ani, ce trebuie sa ştii despre el?

Molarul de 6 ani, ce trebuie sa ştii despre el?

Măseaua sau molarul de 6 ani este un dinte definitiv cu caracteristici speciale. Erupe în spatele dinţilor de lapte, are o formă distinctă şi este mai vulnerabil la carii decât alţi dinţi, de aceea, parinţii ar trebui sa urmărească din timp momentul erupţiei lui şi să ia rapid măsuri de prevenire a cariilor. Iată care este importanţa molarului de 6 ani în structura dentară şi cum se îngrijeşte corect pentru a preveni instalarea cariilor!

Sep 22

Mituri despre detartraj

Mituri despre detartraj

Detartrajul este o procedură medicală care ajută la îndepărtarea tartrului de pe dinţi şi la prevenirea cariilor. În ciuda faptului că este un procedeu simplu şi nedureros, mulţi pacienţi îl ocolesc în igiena lor dentară, fiind influenţaţi de temeri nejustificate care le pot afecta serios sănătatea dentară. Iată câteva dintre cele mai populare mituri despre detartraj!

Sep 18

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară este o afecţiune caracterizată prin senzaţia de durere a dinţilor. Este confundată adesea cu hipersensibilitatea dentară, întrucât au aceeaşi simptomatologie – durerea – dar cauzele lor sunt diferite. Iată care este etiologia hiperesteziei, dar mai ales care este tratamentul care alungă complet durerea aparută la nivelul dinţilor de fiecare dată când un agent termic, chimic sau mecanic intră în contact cu ei!

Sep 16

Caria de biberon

Caria de biberon

Caria de biberon, cunoscută şi sub numele de caria de suzetă, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni stomatologice întâlnite la bebeluşi. Apare în special pe fondul unei alimentaţii prelungite cu biberonul sau a folosirii îndelungate a suzetei, dar poate avea şi alte cauze. Iată cum recunoşti caria de biberon, cum se tratează, dar şi ce poţi face pentru a o preveni şi a-i asigura copilului o dantură de lapte sănătoasă!

Sep 3

Simptomele infecţiilor dentare

Simptomele infecţiilor dentare

Infecţiile sau abcesele dentare sunt cauzate de carii, traume externe şi obturaţii, iar simptomele lor sunt uşor confundate cu simple inflamaţii sau alte afecţiuni superficiale care împiedică pacienţii să meargă la stomatolog şi să le trateze la timp. Simptomele infecţiilor dentare nu sunt întotdeauna uşor de recunoscut, întrucât o parte dintre ele se pot confunda cu manifestările unor inflamaţii gingivale superficiale, care sunt adesea ignorate de pacienţi sau tratate cu un simplu calmant. Este important să recunoşti la timp semnele care anuntă o infecţie dentară, întrucât afecţiunea poate conduce rapid la complicaţii severe şi în final, la căderea dinţilor. Iată care sunt principalele simptome de infecţie care trebuie să te trimita rapid la un consult stomatologic.

Sep 1

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu este una dintre cele mai populare si avantajoase soluţii când vine vorba despre restaurarea dentară. Estetic şi durabil, acest tip de coroană ceramică are avantaje multiple care depăşesc inconvenientele pe care le poate implica. Coroana ceramică pe suport de zirconiu este obţinută printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc de zirconiu, urmată apoi de adăugarea succesivă de straturi de ceramică. Rezultatul este foarte estetic, graţie stabilităţii zirconiului pe durata procesului de adăugare a straturilor de ceramică, acesta având un punct de topire foarte înalt.

Aug 29

Tratamentul periimplantitei

Tratamentul periimplantitei

Periimplantita este o boală dificil de tratat. Mai dificil de abordat decât parodontoza periimplantita necesită intervenții impredictibile și pe termen lung. Periimplantita, precedată de mucozită (inflamarea mucoasei gingivale), este favorizată de un cumul de factori, între care cel mai important (dar departe de a fi singurul) este igiena orală deficitară. Dată fiind dificultatea procedurilor de tratament pe care le implică periimplantita odata instalată, medicii specialiști recomandă acordarea unei atenții majore igienei orale după efectuarea unei lucrări dentare ce presupune inserarea unui implant.

Aug 27

Periimplantita

Periimplantita

Periimplantita este definită ca procesul inflamator care afectează gingia şi osul alveolar din jurul unui implant dentar, determinând pierderi osoase şi, în cele din urmă, necesitatea îndepărtării implantului dentar. Considerată principala cauza a nereuşitei implantării dentare, inflamaţia apărută la nivelul ţesuturilor din preajma implantului poate fi uşoară, afectând doar mucoasa (mucozită) sau severă, caz în care sunt semnalate pierderi osoase şi alte simptome specifice. Aceasta este periimplantita propriu-zisă, care necesită un tratament dificil şi care, în situaţia în care intervenţiile nu dau rezultatele scontate, poate duce la eliminarea implantului dentar.