Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Oct 21

Articulatorul

Articulatorul

Articulatorul este un dispozitiv dentar care imită mişcările mandibulei, prin raport cu maxilarul. Este utilizat în procesul de fabricare al protezelor, restaurărilor protetice fixe, cât şi a aparatelor ortodontice. În funcţie de tip, articulatorul poate reproduce parţial sau complet mişcările mandibulei. Acest dispozitiv stomatologic oferă informaţii preţioase cu privire la aspecte precum înclinarea pantei incisive şi a celei aferente tuberculului articular al articulaţiei temporo-mandibulare, poziţia de intercuspidare maximă ş.a.

Oct 15

Implanturile biologice cu mugure dentar

Regenerarea ţesuturilor şi înlocuirea implanturilor dentare actuale cu unele biologice sunt deziderate tot mai aproape de realitate, graţie avansului tehnologic în domeniul celulelor stem şi al ingineriei tisulare. Aşa se face că implantul cu mugure dentar va fi o opţiune demnă de luat în considerare într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Varianta de a înlocui un dinte lipsă cu unul natural este cea optimă dintr-o multitudine de motive. Pe de-o parte, riscul ca noul dinte să fie respins, cum se poate întâmpla în cazul implanturilor actuale, este practic inexistent, iar, pe de altă parte, noul dinte va fi complet natural, vascularizat, cu nervi, rădăcină şi coroană şi va permite amortizarea elastică a presiunii rezultate în urma masticaţiei, specifică danturii naturale, spre deosebire de cea rigidă a implanturilor dentare.

Oct 13

Alveolita postextracţională

Alveolita postextracţională

Alveolita postextracţională este o complicaţie stomatologică rară care se menifestă prin formarea unui cheag de sânge la locul extracţiei, ce poate declanşa o serie de simptome specifice, cel mai uşor de recunoscut fiind durerea. Alveolita postextracţională este o complicaţie stomatologică rară care, aşa cum îi spune şi numele, apare în urma unei extracţii dentare. Se caracterizează prin formarea unui cheag de sânge, care poate fi purulent sau nu, şi principalul simptom care o dă de gol sunt durerile severe, ce debutează brusc la câteva zile de la intervenţie. Iată care sunt cauzele, simptomele şi tratamentele adecvate care combat acest tip de complicaţie!

Oct 8

Mituri despre periuţa de dinţi

Mituri despre periuţa de dinţi

Informaţiile greşite conform cărora periuţa de dinţi se schimbă o dată pe an, că cele cu capete mai mari sunt mai bune decât cele cu capete mai mici sau că o poţi împarţi cu persoanele apropiate sunt doar câteva dintre miturile care au luat naştere în jurul periuţei de dinţi. Periuţa de dinţi este principala ta armă împotriva cariilor şi a altor afecţiuni stomatologice. Dincolo de vizitele regulate la stomatolog şi de detartrajul periodic pe care trebuie sa îl faci cel puţin o dată pe an, periuţa are cel mai important rol în îngrijirea corectă a dinţilor şi în protejarea acestora de afecţiuni. Pe lângă faptul că multe persoane nu ştiu să o utilizeze corect în timpul periajului, există şi câteva mituri despre periuţă care le pot afecta serios sănătatea dinţilor!

Oct 6

Tumora odontogenă scuamoasă

Tumorile de natură benignă ce se localizează la nivelul oaselor maxilare sunt variate şi pot fi împărţite, în linii mari, în tumori odontogene şi neodontogene. În prima categorie se înscrie şi tumora odontogenă scuamoasă, o formaţiune întâlnită rar.
Tumora odontogenă scuamoasă nu afectează o grupă anume de vârstă, poate fi localizată atât în mandibulă, cât şi în osul maxilar, la nivel alveolar şi este întâlnită preponderent la populaţia de sex masculin.

Oct 1

Ameloblastomul

Ameloblastomul

Ameloblastomul totalizează circa 10% din cazurile de tumuori benigne de la nivelul mandibulei şi se localizează în special în ramul ascendent, fiind întâlnit însă şi în zona premolară şi în cea anterioară a osului mandibular. De asemenea, în 10 până la 15% din cazuri, ameloblastomul afectează dinţii neerupţi.

Sep 29

Pericoronarita (pericoronita)

Pericoronarita (pericoronita)

Pericoronarita, cunoscută în literatura de specialitate şi sub numele de pericoronită, este o infecţie localizată la nivelul coroanei molarilor de minte. Apare atunci când erupţia măselelor de minte este incompletă sau anormală şi este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17-24 de ani. Iată care sunt cauzele, simptomele şi tratamentul adecvat pentru pericoronarita!

Sep 24

Molarul de 6 ani, ce trebuie sa ştii despre el?

Molarul de 6 ani, ce trebuie sa ştii despre el?

Măseaua sau molarul de 6 ani este un dinte definitiv cu caracteristici speciale. Erupe în spatele dinţilor de lapte, are o formă distinctă şi este mai vulnerabil la carii decât alţi dinţi, de aceea, parinţii ar trebui sa urmărească din timp momentul erupţiei lui şi să ia rapid măsuri de prevenire a cariilor. Iată care este importanţa molarului de 6 ani în structura dentară şi cum se îngrijeşte corect pentru a preveni instalarea cariilor!

Sep 22

Mituri despre detartraj

Mituri despre detartraj

Detartrajul este o procedură medicală care ajută la îndepărtarea tartrului de pe dinţi şi la prevenirea cariilor. În ciuda faptului că este un procedeu simplu şi nedureros, mulţi pacienţi îl ocolesc în igiena lor dentară, fiind influenţaţi de temeri nejustificate care le pot afecta serios sănătatea dentară. Iată câteva dintre cele mai populare mituri despre detartraj!

Sep 18

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară este o afecţiune caracterizată prin senzaţia de durere a dinţilor. Este confundată adesea cu hipersensibilitatea dentară, întrucât au aceeaşi simptomatologie – durerea – dar cauzele lor sunt diferite. Iată care este etiologia hiperesteziei, dar mai ales care este tratamentul care alungă complet durerea aparută la nivelul dinţilor de fiecare dată când un agent termic, chimic sau mecanic intră în contact cu ei!