Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Iul 14

Durerile de dinţi

Durerile de dinţi

Durerile de dinţi nu se tratează cu medicamente, nu indica neapărat prezenţa unei carii şi nu cresc riscul pierderii dinţilor afectaţi. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri care s-au conturat în jurul durerilor dentare! Durerile de dinţi sunt printre cele mai inconfortabile simptome ale afecţiunilor dentare. Greu de suportat şi extrem de sâcâitoare, acestea reprezintă cel mai negru coşmar al pacienţilor, iar miturile care roiesc în jurul lor nu îi ajuta deloc să scape mai uşor de ele. Dimpotriva, multe dintre speculaţiile lansate în jurul durerilor dentare contribuie la ignorarea cauzelor acestora, agravarea afecţiunilor şi distrugerea sănătăţii dinţilor!

Iul 10

Întreţinerea protezei dentare fixe

Întreţinerea protezei dentare fixe

Întreţinerea protezei dentare fixe este esenţială pentru menţinerea sănătaţii orale şi implică o serie de măsuri şi instrumente specifice, uşor însă de asimilat şi manevrat. Proteza dentara fixă reprezintă o soluţie eficientă pentru a elimina problema edentaţiei în situaţiile în care alte variante nu sunt posibile. Odată montată, proteza dentară fixă are nevoie de o igienizare atentă şi riguroasă cu scopul de a preveni bolile şi alte probleme de natură stomatologică.

Iul 4

Proteza dentară mobilă

Proteza dentară mobilă

Protezele dentare mobile sunt un tratament protetic stânjenitor la început, dar cu câteva măsuri legate de alimentaţie, masticaţie sau vorbire, disconfortul dispare mai repede şi acomodarea se face mai uşor. Acomodarea pacientului cu proteza dentară mobilă este una dintre cele mai importante etape ale acestui tratament protetic. Întrucât proteza mobilă pune presiune pe gingii, te poţi confrunta cu o serie de dificultăţi temporare de vorbire sau masticaţie, care pot reprezenta o sursă de stres. Iată câteva sfaturicare te ajută să te obişnuieşti mai uşor cu proteza dentară mobilă şi să treci mai repede peste perioada de acomodare!

Iul 1

Abraziunea dentară cu aer

Abraziunea dentară cu aer

Abraziunea dentară cu aer este o alternativă la freza dentară clasică şi prezintă numeroase avantaje pentru pacient: timp minim de execuţie (10-15 minute), grad scăzut de durere si absenţa zgomotelor şi a vibraţiilor incomode asociate frezei. Abraziunea dentară cu aer este o tehnică stomatologică care îndepărtează cariile şi înlocuieşte freza dentară, reducând astfel disconfortul cauzat de aceasta. Iată în ce constă această procedură, când se poate recurge la ea şi ce avantaje şi dezavantaje prezintă pentru pacient!

Iun 30

Implanturile dentare tip lamă

Implanturile dentare tip lamă

Implanturile dentare tip lamă sunt implanturi endoosoase mai puţin folosite astăzi, dar care rămân indicate într-o serie de situaţii specifice, când implanturile tip rădăcină nu pot fi utilizate. Astfel, sunt remediate în mod eficient anumite tipuri de edentaţii şi alte probleme de natură ortodontică. Apariţia implantului dentar tip lamă i se datorează medicului Leonard Linkow, tehnica propusă de specialistul ortodont fiind rezultatul unei experienţe îndelungate, întinse pe mai bine de 30 de ani.

Iun 27

Repoziţionarea nervului alveolar inferior

Repoziţionarea nervului alveolar inferior

Repoziţionarea nervului alveolar inferior este o procedură delicată, recomandată doar în situaţii speciale, care însă, odată efectuată, permite inserarea de implanturi dentare în zona maxilarului inferior cu os resorbit. Fiind o intervenţie chirurgicală agresivă, nu este lipsită de riscuri importante. Procedura de repoziţionare a nervului alveolar inferior devine necesară în cazul absenţei dinţilor din zona molarilor posteriori sau a premolarului doi, când atrofia osoasă este foarte avansată, osul având o grosime foarte redusă. În acest context, nervul alveolar inferior, cel responsabil de sensibilitatea buzei inferioare şi a bărbiei, trebuie deplasat, pentru a face loc adişiei osoase.

Iun 18

Grefa de os

Grefa de os

Grefa de os este o procedură necesară în cazul pacienţilor care suferă de pierdere osoasă şi care vor să-şi monteze implant dentar, pentru înlocuirea dinţilor lipsa. Grefa de os este o procedură stomatologică esenţială în cazul montării implanturilor dentare la pacienţii care suferă de pierdere osoasă. În absenţa unei astfel de proceduri, implantul dentar nu rezistă în timp, întrucât ţesutul osos este prea slăbit pentru a-l susţine. Iată care sunt cauzele care duc la reducerea masei osoase a maxilarului şi câte tipuri de grefe de os există, astfel încât să ştii la ce să te aştepţi!

Iun 16

Sinus lift

Sinus lift

Prin sinus lift, pacienții cu o masă insuficientă a osului maxiliar pot beneficia de avantajele implanturilor dentare. Procedura de ridicare a membranei sinusale se face în contexte precise, urmând o serie de pași bine definiți, cu rezultate care se văd în maximum 8 luni de la intervenția inițială. Ridicarea membranei (mucoasei) sinusale este o procedură delicată, care necesită multă atenţie şi precizie, dar care contribuie simiţitor la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului. Importantă atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic, procedura de sinus lift este una inovatoare şi de actualitate, care oferă opţiuni viabile pacienţilor ce preferă să nu folosească proteze mobile.

Iun 11

Disjunctorul maxilar

Disjunctorul maxilar

Disjunctorul maxilar este un tratament ortodontic recomandat în special la copii, dar și la adulți (până în 20 de ani), care se caracterizează prin aplicarea unui aparat dentar fix pe arcada superioară a danturii, cu scopul de a largi spațiul osos pentru creșterea și alinierea corectă a dinților. Disjunctorul maxilar este un aparat dentar fix care se montează pe arcada superioară, în situațiile în care există maxilare mici și înguste, spațiu insuficient pentru creșterea dinților (la copii), înghesuire dentară sau ocluzie încrucișată. Iată în ce situații este indicat să fie purtat, cum funcționează și care este cea mai potrivită vârstă pentru realizarea disjuncției!

Iun 9

Chirurgia ortognatică

Chirurgia ortognatică

Chirurgia ortognatică este recomandată în vederea corectării deficiențelor oaselor maxilare, cauzate de o dezvoltare anormală, de malformații congenitale ori de traumatisme. Intervențiile de acest tip au drept rezultat atât îmbunătățirea ocluziei, cât și ameliorări din punct de vedere estetic. O variantă de luat în calcul doar în cazurile severe, în care un tratament ortodontic cu aparat dentar, spre exemplu, nu poate corecta deficiențele, chirurgia ortognatică este recomandată pacienților abia după încheierea perioadei de creștere, în general după vârsta de 18 ani.