Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Sep 1

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu este una dintre cele mai populare si avantajoase soluţii când vine vorba despre restaurarea dentară. Estetic şi durabil, acest tip de coroană ceramică are avantaje multiple care depăşesc inconvenientele pe care le poate implica. Coroana ceramică pe suport de zirconiu este obţinută printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc de zirconiu, urmată apoi de adăugarea succesivă de straturi de ceramică. Rezultatul este foarte estetic, graţie stabilităţii zirconiului pe durata procesului de adăugare a straturilor de ceramică, acesta având un punct de topire foarte înalt.

Aug 29

Tratamentul periimplantitei

Tratamentul periimplantitei

Periimplantita este o boală dificil de tratat. Mai dificil de abordat decât parodontoza periimplantita necesită intervenții impredictibile și pe termen lung. Periimplantita, precedată de mucozită (inflamarea mucoasei gingivale), este favorizată de un cumul de factori, între care cel mai important (dar departe de a fi singurul) este igiena orală deficitară. Dată fiind dificultatea procedurilor de tratament pe care le implică periimplantita odata instalată, medicii specialiști recomandă acordarea unei atenții majore igienei orale după efectuarea unei lucrări dentare ce presupune inserarea unui implant.

Aug 27

Periimplantita

Periimplantita

Periimplantita este definită ca procesul inflamator care afectează gingia şi osul alveolar din jurul unui implant dentar, determinând pierderi osoase şi, în cele din urmă, necesitatea îndepărtării implantului dentar. Considerată principala cauza a nereuşitei implantării dentare, inflamaţia apărută la nivelul ţesuturilor din preajma implantului poate fi uşoară, afectând doar mucoasa (mucozită) sau severă, caz în care sunt semnalate pierderi osoase şi alte simptome specifice. Aceasta este periimplantita propriu-zisă, care necesită un tratament dificil şi care, în situaţia în care intervenţiile nu dau rezultatele scontate, poate duce la eliminarea implantului dentar.

Aug 20

Discoloraţia dinţilor

Discoloraţia dinţilor

Discoloraţia dinţilor este favorizată de o multitudine de factori şi este un proces ce nu ţine întotdeauna de igiena orală corespunzătoare. O problemă stomatologică adesea puţin gravă, discoloraţia prezintă multiple metode de tratament rapid. Dispariţia albului dentar poate fi o adevărată neplăcere şi duce la pierderea încrederii în forţele proprii. La polul opus, remedierea problemei poate avea beneficii atât asupra sănătăţii dinţilor, cât şi asupra stimei de sine a pacientului tratat.

Aug 19

Bondingul dentar

Bondingul dentar

Bondingul dentar este un procedeu rapid, lipsit de durere si necostisitor destinat îmbunătățirii esteticii ca urmare a unor probleme de tipul discromiei, fracturilor și a existenței cariilor dentare. Bondingul dentar este o procedură curentă în stomatologie și implică folosirea de lumini ultraviolete sau laser care ajută la fixarea materialului compozit aplicat anterior. Este o procedură cosmetică puțin costisitoare, în contextul unei eficacități ridicate.

Aug 14

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare este esenţială în prevenirea cariilor, în special în spatiile dintre dinţi, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Aţa dentară completează rutina zilnică de periere a dinţilor si ajută în special la curăţarea corectă a spaţiilor interdentare, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Deşi trebuie utilizată zilnic, puţină lume ştie să o folosească corect şi să-şi protejeze astfel dantura de riscul cariilor şi afecţiunilor gingivale! Învată să foloseşti corect aţă dentară în şapte paşi simpli, care nu-ţi vor răpi mai mult de câteva minute!

Aug 12

Laserul dentar

Laserul dentar

Laserul dentar a fost introdus în practica stomatologică în urmă cu aproximativ 30 de ani şi a produs inovaţii remarcabile în tratamentele specifice. Rapid şi eficient, tratamentul cu laser dentar l-ar putea înlocui, pe viitor, pe cel tradiţional cu freză. Introducerea laserului în domeniul medicinei stomatologice a însemnat trecerea de la proceduri adesea invazive, dureroase şi costisitoare la unele minim invazive, de multe ori complet nedureroase şi, pe termen lung, mai puţin solicitante din punct de vedere financiar. Date fiind multiplele arii de utilizare a laserului dentar în stomatologie, acest tratament eficace este îmbunătăţit constant, în beneficiul pacienţilor.

Aug 6

Eroziunea dentară

Eroziunea dentară

Eroziunea dinţilor nu este acelaşi lucru cu cariile dentare, chiar dacă simptomele sunt, până la un punct asemanatoare. Cariile sunt provocate de bacterii, în timp ce eroziunea dinţilor este cauzată de atacul acizilor din alimentaţie asupra smalţului. Eroziunea dentară este un proces progresiv care se caracterizează prin pierderea ireversibilă a smalţului dinţilor. În timp, eroziunea dinţilor duce la complicaţii care pot afecta serios sanatatea dentara. Pentru reducerea riscului de eroziune a smalţului, este important să cunoşti cauzele apariţiei afecţiunii, dar şi principalele metode de prevenţie a acesteia!

Aug 4

Coafajul indirect în tratarea cariilor dentare

Coafajul indirect în tratarea cariilor dentare

Coafajul indirect este folosit adesea pentru tratarea inflamatiilor pulpare sau hiperemiei şi pentru protejarea pulpei dentare în timpul tratamentului cariei dentare. Coafajul indirect reprezintă o procedură endodontică la care recurg adesea medicii în tratamentul inflamaţiilor pulpare sau hiperemiei aparute în cazul cariilor dentare. Iată în ce condiţii poate fi aplicat şi ce presupune cu exact coafajul indirect!

Iul 31

Extracţia molarilor de minte

Molarii de minte nu trebuie extraşi întotdauna în scop profilatic. Extracţia măselelor de minte se impune atunci când nu au loc să erupă pe arcadă, se infectează frecvent sau cariaya ori eruperea lor determină inghesuirea dinţilor adiacenţi. Molarii de minte, cunoscuţi şi sub numele de măsele de minte, reprezintă un subiect controversat in domeniul stomatologiei, din cauza numeroaselor mituri şi confuzii apărute în jurul lor. Deşi aceste măsele sunt considerate inutile şi nu au niciun rol special în masticaţie sau pentru buna funcţionare a danturii, nu trebuie scoase întotdeauna. Iată câteva situaţii în care se impune extracţia molarilor de minte!