Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Sep 18

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară

Hiperestezia dentinară este o afecţiune caracterizată prin senzaţia de durere a dinţilor. Este confundată adesea cu hipersensibilitatea dentară, întrucât au aceeaşi simptomatologie – durerea – dar cauzele lor sunt diferite. Iată care este etiologia hiperesteziei, dar mai ales care este tratamentul care alungă complet durerea aparută la nivelul dinţilor de fiecare dată când un agent termic, chimic sau mecanic intră în contact cu ei!

Sep 16

Caria de biberon

Caria de biberon

Caria de biberon, cunoscută şi sub numele de caria de suzetă, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni stomatologice întâlnite la bebeluşi. Apare în special pe fondul unei alimentaţii prelungite cu biberonul sau a folosirii îndelungate a suzetei, dar poate avea şi alte cauze. Iată cum recunoşti caria de biberon, cum se tratează, dar şi ce poţi face pentru a o preveni şi a-i asigura copilului o dantură de lapte sănătoasă!

Sep 3

Simptomele infecţiilor dentare

Simptomele infecţiilor dentare

Infecţiile sau abcesele dentare sunt cauzate de carii, traume externe şi obturaţii, iar simptomele lor sunt uşor confundate cu simple inflamaţii sau alte afecţiuni superficiale care împiedică pacienţii să meargă la stomatolog şi să le trateze la timp. Simptomele infecţiilor dentare nu sunt întotdeauna uşor de recunoscut, întrucât o parte dintre ele se pot confunda cu manifestările unor inflamaţii gingivale superficiale, care sunt adesea ignorate de pacienţi sau tratate cu un simplu calmant. Este important să recunoşti la timp semnele care anuntă o infecţie dentară, întrucât afecţiunea poate conduce rapid la complicaţii severe şi în final, la căderea dinţilor. Iată care sunt principalele simptome de infecţie care trebuie să te trimita rapid la un consult stomatologic.

Sep 1

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu

Coroana ceramică pe suport de zirconiu este una dintre cele mai populare si avantajoase soluţii când vine vorba despre restaurarea dentară. Estetic şi durabil, acest tip de coroană ceramică are avantaje multiple care depăşesc inconvenientele pe care le poate implica. Coroana ceramică pe suport de zirconiu este obţinută printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc de zirconiu, urmată apoi de adăugarea succesivă de straturi de ceramică. Rezultatul este foarte estetic, graţie stabilităţii zirconiului pe durata procesului de adăugare a straturilor de ceramică, acesta având un punct de topire foarte înalt.

Aug 29

Tratamentul periimplantitei

Tratamentul periimplantitei

Periimplantita este o boală dificil de tratat. Mai dificil de abordat decât parodontoza periimplantita necesită intervenții impredictibile și pe termen lung. Periimplantita, precedată de mucozită (inflamarea mucoasei gingivale), este favorizată de un cumul de factori, între care cel mai important (dar departe de a fi singurul) este igiena orală deficitară. Dată fiind dificultatea procedurilor de tratament pe care le implică periimplantita odata instalată, medicii specialiști recomandă acordarea unei atenții majore igienei orale după efectuarea unei lucrări dentare ce presupune inserarea unui implant.

Aug 27

Periimplantita

Periimplantita

Periimplantita este definită ca procesul inflamator care afectează gingia şi osul alveolar din jurul unui implant dentar, determinând pierderi osoase şi, în cele din urmă, necesitatea îndepărtării implantului dentar. Considerată principala cauza a nereuşitei implantării dentare, inflamaţia apărută la nivelul ţesuturilor din preajma implantului poate fi uşoară, afectând doar mucoasa (mucozită) sau severă, caz în care sunt semnalate pierderi osoase şi alte simptome specifice. Aceasta este periimplantita propriu-zisă, care necesită un tratament dificil şi care, în situaţia în care intervenţiile nu dau rezultatele scontate, poate duce la eliminarea implantului dentar.

Aug 20

Discoloraţia dinţilor

Discoloraţia dinţilor

Discoloraţia dinţilor este favorizată de o multitudine de factori şi este un proces ce nu ţine întotdeauna de igiena orală corespunzătoare. O problemă stomatologică adesea puţin gravă, discoloraţia prezintă multiple metode de tratament rapid. Dispariţia albului dentar poate fi o adevărată neplăcere şi duce la pierderea încrederii în forţele proprii. La polul opus, remedierea problemei poate avea beneficii atât asupra sănătăţii dinţilor, cât şi asupra stimei de sine a pacientului tratat.

Aug 19

Bondingul dentar

Bondingul dentar

Bondingul dentar este un procedeu rapid, lipsit de durere si necostisitor destinat îmbunătățirii esteticii ca urmare a unor probleme de tipul discromiei, fracturilor și a existenței cariilor dentare. Bondingul dentar este o procedură curentă în stomatologie și implică folosirea de lumini ultraviolete sau laser care ajută la fixarea materialului compozit aplicat anterior. Este o procedură cosmetică puțin costisitoare, în contextul unei eficacități ridicate.

Aug 14

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare este esenţială în prevenirea cariilor, în special în spatiile dintre dinţi, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Aţa dentară completează rutina zilnică de periere a dinţilor si ajută în special la curăţarea corectă a spaţiilor interdentare, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Deşi trebuie utilizată zilnic, puţină lume ştie să o folosească corect şi să-şi protejeze astfel dantura de riscul cariilor şi afecţiunilor gingivale! Învată să foloseşti corect aţă dentară în şapte paşi simpli, care nu-ţi vor răpi mai mult de câteva minute!

Aug 12

Laserul dentar

Laserul dentar

Laserul dentar a fost introdus în practica stomatologică în urmă cu aproximativ 30 de ani şi a produs inovaţii remarcabile în tratamentele specifice. Rapid şi eficient, tratamentul cu laser dentar l-ar putea înlocui, pe viitor, pe cel tradiţional cu freză. Introducerea laserului în domeniul medicinei stomatologice a însemnat trecerea de la proceduri adesea invazive, dureroase şi costisitoare la unele minim invazive, de multe ori complet nedureroase şi, pe termen lung, mai puţin solicitante din punct de vedere financiar. Date fiind multiplele arii de utilizare a laserului dentar în stomatologie, acest tratament eficace este îmbunătăţit constant, în beneficiul pacienţilor.