Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Dec 16

Proteza dentară totală

Proteza dentară totală

Fără a fi vorba neapărat de consecinţe care afectează dramatic calitatea vieţii pacientului sau, mai ales, sănătatea acestuia, modificările de ordin patologic survenite la nivelul mucoasei bucale sunt neplăcute şi presupun keratinizarea acesteia. Proteza dentară totală este o opţiune la care se poate recurge în cazul edentaţiei complete. Este o variantă excelentă atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic, nu fără a avea însă şi un impact asupra cavităţii orale, consecinţele neplăcute fiind vizibile cu precădere la nivelul mucoasei bucale.

Dec 15

Dintele inclus

Dintele inclus

Incluzia dentară afectează, în majoritatea cazurilor, molarii de minte sau caninii şi poate determina neplăceri severe, însoţite de dureri. Pe lângă tipurile de dinţi pe care îi poate afecta, fenomenul poate fi categorisit şi în funcţie de forma pe care o ia: incluzie parţială, când dintele a perforat mucoasa, fără a ieşi însă complet, şi totală, când dintele în cauză nu a erupt deloc. Incluzia dentară este un fenomen caracterizat prin absenţa eruperii unui dinte, care este reţinut intraosos sau sub mucoasă, după perioada obişnuită de erupţie. Fenomenul are cauze multiple şi poate afecta diferite tipuri de dinţi, astfel că tratamentul implică abordări adaptate fiecărei situaţii în parte.

Dec 4

4 tipuri de alimente care favorizează albirea dinţilor

4 tipuri de alimente care favorizează albirea dinţilor

Albul imaculat al dinţilor, de care te bucuri în mod natural sau în care ai investit în cabinetul medicului stomatolog, poate fi menţinut graţie unei igiene orale fără cusur, dar şi consumului alimentelor potrivite. Albirea profesională a dinţilor, efectuată în cabinetul medicului stomatolog, oferă rezultate pe termen lung atunci când cel care solicită acest tip de serviciu ia, la rândul său, măsurile adecvate pentru a menţine sănătatea şi culoarea impecabilă a danturii. Între aceste măsuri se înscrie consumul alimentelor potrivite, care contribuie atât la albirea dentară, cât şi la menţinerea acestei culori.

Noi 24

Extracţia dentară alveoloplastică

Extracţia dentară alveoloplastică

Extracţia dentară alveoloplastică este o tehnica de îndepărtare a dinţilor care oferă numeroase avantaje faţă de cea obişnuită. Spre deosebire de extracţia dentară clasică, cea alveoloplastică este considerată mai puţin traumatizantă şi are o recuperare mai rapidă. Iată care sunt paşii extracţiei alveoloplastice, dar şi ce avantaje prezintă faţă de extracţia dentară obişnuită!

Noi 10

Evicţiunea gingivală

Evicţiunea gingivală

Evicțiunea gingivală este o procedură esențială în amprentarea dentară utilizată în tratamentele protetice. Evicţiunea gingivală este o tehnică stomatologică realizată cu scopul obţinerii unei amprente dentare corecte şi de bună calitate. Amprenta dentară este folosită în tratamentele de restaurare protetică, iar obţinerea ei necesită mai multe proceduri, una dintre ele fiind evicţiunea gingivală, care asigură spaţiul corespunzător aplicării materialului pentru amprentarea subgingivilă.

Noi 5

Amelogeneza imperfectă, ce este şi cum se tratează?

Amelogeneza imperfectă, ce este şi cum se tratează?

Amelogeneza imperfectă este o anomalie genetică localizată la nivelul smalţului, care se caracterizează în principal prin îngălbenirea severă a dinţilor şi predispoziţia la carii. Învată să faci diferenţa între amelogeneza imperfectă şi alte afecţiuni dentare!
Amelogeneza imperfectă este numele unui grup de boli genetice rare, care se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare a smalţului dentar. Sunt boli care afectează mai mult bărbaţii decât femeile şi ale căror semne pot fi observate încă din copilărie. Diagnosticul timpuriu este esenţial pentru luarea măsurilor terapeutice şi estetice adecvate. Iată care sunt semnele, dar şi principalele tratamente care pot fi luate în cazul amelogenezei imperfecte!

Noi 3

Măseaua de minte. Dileme şi întrebări frecvente

Măseaua de minte. Dileme şi întrebări frecvente

Molarii de minte sunt patru la număr, dar nu este obligatoriu să îi ai pe toţi, încep să erupă pe la vârsta de 16 ani şi sunt mai predispuso decât oricare alti dinţi la carii şi afecţiuni, de aceea, medicii recomandă extracţia lor preventivă.
Măseaua de minte este un subiect care dă naştere tot mai multor confuzii în mintea tot mai multor pacienţi. Are vreun rol în masticaţie sau nu? Trebuie sau nu scoasă, şi dacă da, de ce? Când erup? Acestea sunt doar câteva dintre curiozităţile şi nelămuririle pe care le poţi avea în legătura cu aceşti molari. Iată răspunsuri care vor elucida câteva dintre misterele conturate în jurul măselelor de minte, cunoscute şi sub denumirea de al treilea molar.

Oct 30

Arcul facial

Arcul facial

Arcul facial este un instrument utilizat în protetica dentară, în corelaţie cu articulatorul, scopul acestuia fiind de a transfera poziţia maxilarului faţă de axa balama terminală în articulator. Combinate, arcul facial şi articulatorul asigură premisele optime pentru restaurarea dentară estetică şi funcţională deopotrivă.
Arcul facial şi articulatorul sunt folosite împreună pentru a înregistra datele clinice necesare referitoare la mişcările masticatorii ale unui pacient astfel încât lucrarile protetice ulterioare să fie perfect funcţionale.

Oct 28

Componentele unui implant dentar

Componentele unui implant dentar

Implantul dentar este unul dintre cele mai performante și sigure dispozitive folosite în stomatologia actuală, datorită structurii sale complexe, dar și a tehnicilor de mare precizie care favorizează înlocuirea cu succes a dinților naturali.
Un implant dentar este un dispozitiv metalic al cărui scop este acela de a oferi baza pentru o viitoare construcție dentară. Implantul înlocuiește, de fapt, rădăcina dintelui natural și se inserează în osul alveolar.

Oct 23

6 greşeli frecvente în periajul dentar

6 greşeli frecvente în periajul dentar

Timpul de execuţie a periajului, alegerea periuţei de dinţi, modul în care este manevrată şi momentul ales pentru curăţarea danturii sunt doar câteva dintre principalele aspecte în care foarte multe persoane greşesc atunci când se spală pe dinţi. Periajul dentar este principala măsură de igienă orală care îţi asigură dinţi sănătoşi, puternici şi frumoşi. Stomatologii au fost surprinşi să constate, în urma numeroaselor statistici şi studii, că foarte puţine persoane ştiu să utilizeze corect periuţa şi să îşi cureţe corect dantura atunci când se spală pe dinţi. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le poţi face şi cum să le previi, pentru ca periajul dinţilor să devină cea mai simplă şi puternică armă împotriva cariilor şi a altor afecţiuni dentare!