Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Ian 30

Implantul dentar: posibil în cazul pacienților cu HIV?

Implantul dentar: posibil în cazul pacienților cu HIV?

Fără a uita de limitările impuse de viața cu HIV/SIDA, pacienții care se confruntă cu această infecție/boală au la dispoziție opțiuni variate de tratament dentar, inclusiv posibilitatea alegerii implaturilor dentare. O serie de studii efectuate în ultimii ani dezvăluie că implanturile dentare realizate la pacienții cu HIV/SIDA sunt sigure, rata de reușită fiind similară celei aferente pacienților sănătoși. Studiile care vizează siguranța și eficiența pe termen lung a implanturilor dentare în cazul pacienților cu HIV sunt foarte puțin numeroase. Cu toate acestea, o serie de cercetări întreprinse în ultimii ani oferă o rază de speranță pacienților cu HIV, cu o stare de sănătate stabilă, care și-ar dori să contracareze edentația cu ajutorul implanturilor dentare.

Ian 29

Carenţele vitaminice

Carenţele vitaminice

Carenţele vitaminice pot pune probleme severe sănătăţii orale, atunci când nu sunt identificate şi tratate la timp. Mergând până la afectarea evoluţiei dentare, cu impact asupra erupţiei dinţilor, deficitele de vitamine trebuie ţinute sub control printr-o alimentaţie echilibrată. Deficitul de substanţe nutritive, de la minerale la vitamine, afectează întregul organism, astfel că şi sănătatea orală are de suferit atunci când carenţele nu sunt preîntâmpinate ori corectate la timp. Carenţele vitaminice pot avea un impact negativ încă din viaţa intrauterină şi cauza probleme de structură dentară viitorului copil.

Ian 27

Sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară poate fi cauzată atât de afecţiuni stomatologice, cât şi de obiceiuri nocive privind alimentaţia sau igiena orală. Sensibilitatea dentară nu este cauzată întotdeauna de o afecţiune medicală gravă, care trebuie să te trimită de urgenţă la medic. Senzaţia de durere sau disconfort dentar poate apărea şi din cauza unor obiceiuri nocive sau a unor alegeri greşite privind pasta sau periuţa de dinţi. Descopera opt cele mai frecvente cauze ale sensibilităţii dinţilor şi care dintre ele trebuie să te trimită de urgenţă pe scaunul stomatologului!

Ian 26

Faţetele dentare ceramice

Faţetele dentare ceramice

Faţetele ceramice sau din porţelan prezintă o mulţime de avantaje, motiv pentru care sunt preferate de o mulţime de pacienţi: sunt rezistente, definitive, se aplică uşor şi rapid şi oferă un aspect natural şi estetic. Faţetele dentare ceramice sau din porţelan sunt proceduri stomatologice restaurative, principalul lor rol fiind acela de a îmbunătăţi forma, poziţia, culoarea şi estetica dinţilor. Pe lângă cele de ceramică, faţetele dentare mai pot fi realizate şi din compozit sau zirconiu. Iată cele mai importante motive pentru care merită sa alegi faţetele ceramice!

Ian 22

Discromia dentară cauzată de tetraciclină

Discromia dentară cauzată de tetraciclină

Discromia dentară cauzată de administrarea de tetraciclină este o problemă rară, dar supărătoare, care poate influenţa dramatic calitatea vieţii unui pacient, în special în situaţiile în care ia o formă severă. Administrarea de tetraciclină, un antibiotic destinat tratării infecţiilor gram pozitive şi gram negative deopotrivă, poate da o varietate de reacţii adverse care, în contexte precise, includ şi discromiile dentare. Acestea pot fi minore, moderate sau severe şi au dezavantajul de a fi permanente.

Ian 20

Anestezia dentară

Anestezia dentară

Deşi se manifestă rar, în cazuri izolate, anestezia dentară poate duce la apariţia de accidente şi complicaţii variate. De multe ori, accidentele şi complicaţiile sunt minore şi de scurtă durată, însă nu trebuie ignorat faptul că, în cazuri precise, precum preexistenţa unor boli cronice sau alergii la compuşii substanţei injectate, pot apărea complicaţii potenţial periculoase. Anestezia dentară este o procedură sigură, folosită astăzi la scară largă pentru a elimina durerea în timpul intervenţiilor stomatologice. Totuşi, nu este o procedură 100% infailibilă, astfel că, în contexte precise, accidentele şi complicaţiile îşi pot face apariţia.

Ian 19

Caria radiculară

Caria radiculară

Caria radiculară este o problemă cu care se confruntă cu precădere populația vârstnică. Adesea dificil de detectat în stadii incipiente, caria radiculară cauzează neplăceri atât de ordin estetic, cât și funcțional. Caria radiculară este o leziune cronică favorizată de înaintarea în vârstă, localizată inițial în zona cementului radicular, la joncțiunea cu smalțul, cu profunzime și întindere variabile și evoluție potențial asimptomatică.

Ian 16

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură stomatologică modernă de îndepărtare a tartrului şi a plăcii bacteriene, care prezintă numeroase avantaje în raport cu varianta clasică a detartrajului manual. Detartrajul este una dintre cele mai populare proceduri stomatologice. Este minim invazivă şi este recomandată tuturor persoanelor, cel puţin o dată pe an, pentru îndepărtarea tartrului şi combaterea cariilor şi afecţiunilor gingivale. Există două tipuri de detartraje care se practică în prezent: manuale sau cu ultrasunete, fiecare avand avantaje şi dezavantaje. Află ce presupune detartrajul ultrasonic şi când se recomandă!

Ian 6

Resorbția radiculară

Resorbția radiculară

Resorbția radiculară este considerată firească atunci când apare la dinții temporari, în copilăria timpurie, și patologică, atunci când se declanșează la dinții permanenți. Este un proces prin care un dinte lezează sau dizolvă alt dinte, prin presiune. Iată cum și de ce apare resorbția dentară, dar și cum poate afecta dantura permanentă! Resorbția radiculară este un proces prin care un dinte lezează alt dinte, prin presiune. Este un proces natural prin care are loc înlocuirea dinților temporari cu cei permanenți în copilărie, însă este patologic atunci când este diagnosticată la dantura permanentă.

Dec 23

Complicaţii postextracţionale

Complicaţii postextracţionale

Cele mai frecvente complicaţii postextracţionale sunt hemoragiile, hematoamele şi infectiile. Tumefacţiile, durerile, edemul şi trismusul sunt efecte secundare imediate ale intervenţiei, care dispar adesea de la sine. Complicaţiile apărute în urma extracţiilor dentare sunt destul de rare, dacă procedurile chirurgicale sunt respectate corespunzator şi dacă ai grijă să urmezi recomandările de îngrijire postextracţională. Însă cum nicio interventie chirurgicală nu este lipsită de riscuri, extracţia dinţilor este un proces laborios care nu face excepţie. Iată cele mai frecvente complicaţii care pot apărea după ce îţi scoţi un dinte şi cum le recunoşti!