Blogul clinicii stomatologice IVORY - Dentfix
Aug 19

Bondingul dentar

Bondingul dentar

Bondingul dentar este un procedeu rapid, lipsit de durere si necostisitor destinat îmbunătățirii esteticii ca urmare a unor probleme de tipul discromiei, fracturilor și a existenței cariilor dentare. Bondingul dentar este o procedură curentă în stomatologie și implică folosirea de lumini ultraviolete sau laser care ajută la fixarea materialului compozit aplicat anterior. Este o procedură cosmetică puțin costisitoare, în contextul unei eficacități ridicate.

Aug 14

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare

Folosirea corectă a aţei dentare este esenţială în prevenirea cariilor, în special în spatiile dintre dinţi, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Aţa dentară completează rutina zilnică de periere a dinţilor si ajută în special la curăţarea corectă a spaţiilor interdentare, acolo unde periuţa nu poate pătrunde. Deşi trebuie utilizată zilnic, puţină lume ştie să o folosească corect şi să-şi protejeze astfel dantura de riscul cariilor şi afecţiunilor gingivale! Învată să foloseşti corect aţă dentară în şapte paşi simpli, care nu-ţi vor răpi mai mult de câteva minute!

Aug 12

Laserul dentar

Laserul dentar

Laserul dentar a fost introdus în practica stomatologică în urmă cu aproximativ 30 de ani şi a produs inovaţii remarcabile în tratamentele specifice. Rapid şi eficient, tratamentul cu laser dentar l-ar putea înlocui, pe viitor, pe cel tradiţional cu freză. Introducerea laserului în domeniul medicinei stomatologice a însemnat trecerea de la proceduri adesea invazive, dureroase şi costisitoare la unele minim invazive, de multe ori complet nedureroase şi, pe termen lung, mai puţin solicitante din punct de vedere financiar. Date fiind multiplele arii de utilizare a laserului dentar în stomatologie, acest tratament eficace este îmbunătăţit constant, în beneficiul pacienţilor.

Aug 6

Eroziunea dentară

Eroziunea dentară

Eroziunea dinţilor nu este acelaşi lucru cu cariile dentare, chiar dacă simptomele sunt, până la un punct asemanatoare. Cariile sunt provocate de bacterii, în timp ce eroziunea dinţilor este cauzată de atacul acizilor din alimentaţie asupra smalţului. Eroziunea dentară este un proces progresiv care se caracterizează prin pierderea ireversibilă a smalţului dinţilor. În timp, eroziunea dinţilor duce la complicaţii care pot afecta serios sanatatea dentara. Pentru reducerea riscului de eroziune a smalţului, este important să cunoşti cauzele apariţiei afecţiunii, dar şi principalele metode de prevenţie a acesteia!

Aug 4

Coafajul indirect în tratarea cariilor dentare

Coafajul indirect în tratarea cariilor dentare

Coafajul indirect este folosit adesea pentru tratarea inflamatiilor pulpare sau hiperemiei şi pentru protejarea pulpei dentare în timpul tratamentului cariei dentare. Coafajul indirect reprezintă o procedură endodontică la care recurg adesea medicii în tratamentul inflamaţiilor pulpare sau hiperemiei aparute în cazul cariilor dentare. Iată în ce condiţii poate fi aplicat şi ce presupune cu exact coafajul indirect!

Iul 31

Extracţia molarilor de minte

Molarii de minte nu trebuie extraşi întotdauna în scop profilatic. Extracţia măselelor de minte se impune atunci când nu au loc să erupă pe arcadă, se infectează frecvent sau cariaya ori eruperea lor determină inghesuirea dinţilor adiacenţi. Molarii de minte, cunoscuţi şi sub numele de măsele de minte, reprezintă un subiect controversat in domeniul stomatologiei, din cauza numeroaselor mituri şi confuzii apărute în jurul lor. Deşi aceste măsele sunt considerate inutile şi nu au niciun rol special în masticaţie sau pentru buna funcţionare a danturii, nu trebuie scoase întotdeauna. Iată câteva situaţii în care se impune extracţia molarilor de minte!

Iul 29

Tomografia computerizată cu fascicul conic

Tomografia computerizată cu fascicul conic

CBCT este o tehnică utilă şi foarte practică în stomatologie datorită acurateţii rezultatelor pe care le oferă. Este o procedură accesibilă din punct de vedere financiar, comodă pentru pacient şi cu beneficii maxime în contextul unei doze minime de radiaţii. Tomografia computerizată cu fascicul conic este o tehnică de imagistică medicală introdusă în 2001, ce a contribuit major la îmbunătăţirea procedurilor de analiză, identificare, diagnosticare şi tratament a tuturor problemelor de natură stomatologică şi nu numai.

Iul 14

Durerile de dinţi

Durerile de dinţi

Durerile de dinţi nu se tratează cu medicamente, nu indica neapărat prezenţa unei carii şi nu cresc riscul pierderii dinţilor afectaţi. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri care s-au conturat în jurul durerilor dentare! Durerile de dinţi sunt printre cele mai inconfortabile simptome ale afecţiunilor dentare. Greu de suportat şi extrem de sâcâitoare, acestea reprezintă cel mai negru coşmar al pacienţilor, iar miturile care roiesc în jurul lor nu îi ajuta deloc să scape mai uşor de ele. Dimpotriva, multe dintre speculaţiile lansate în jurul durerilor dentare contribuie la ignorarea cauzelor acestora, agravarea afecţiunilor şi distrugerea sănătăţii dinţilor!

Iul 10

Întreţinerea protezei dentare fixe

Întreţinerea protezei dentare fixe

Întreţinerea protezei dentare fixe este esenţială pentru menţinerea sănătaţii orale şi implică o serie de măsuri şi instrumente specifice, uşor însă de asimilat şi manevrat. Proteza dentara fixă reprezintă o soluţie eficientă pentru a elimina problema edentaţiei în situaţiile în care alte variante nu sunt posibile. Odată montată, proteza dentară fixă are nevoie de o igienizare atentă şi riguroasă cu scopul de a preveni bolile şi alte probleme de natură stomatologică.

Iul 4

Proteza dentară mobilă

Proteza dentară mobilă

Protezele dentare mobile sunt un tratament protetic stânjenitor la început, dar cu câteva măsuri legate de alimentaţie, masticaţie sau vorbire, disconfortul dispare mai repede şi acomodarea se face mai uşor. Acomodarea pacientului cu proteza dentară mobilă este una dintre cele mai importante etape ale acestui tratament protetic. Întrucât proteza mobilă pune presiune pe gingii, te poţi confrunta cu o serie de dificultăţi temporare de vorbire sau masticaţie, care pot reprezenta o sursă de stres. Iată câteva sfaturicare te ajută să te obişnuieşti mai uşor cu proteza dentară mobilă şi să treci mai repede peste perioada de acomodare!